Όπως για κάθε νέα γεύση που γνωρίζεις, έτσι και με το whisk(e)y, οι ιδανικές συνθήκες για να το απολαύσεις και να το γνωρίσεις καλύτερα, είναι κάπου ήσυχα, σε καθαρή ατμόσφαιρα, με τις 5 αισθήσεις σου έτοιμες να αναγνωρίσουν και να υποδεχτούν κάτι νέο..ή και παλιό. Ίσως αναρωτηθείς "γιατί και τις 5 αισθήσεις;;", "η ακοή που είναι χρήσιμη;;"...σου λέω λοιπόν πως κάποιοι έχουν πει στο παρελθόν οτι ο ήχος του φελλού όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι όπως και ο ήχος που κάνει το whisky όταν πέφτει στο ποτήρι επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και ιντριγκάρει την περιέργεια.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να χαλαρώσεις και να ανοίξεις την φιάλη που αγόρασες (ή που σου έκαναν δώρο).
#1
Μην βιαστείς, πάρε τον χρόνο σου.
Αρχικά ρίξε μία ματιά στην ετικέτα και διάβασε από που προέρχεται το μπουκάλι που κρατάς στα χέρια σου, μαθε την διαδικασία που έχει υποστεί το απόσταγμα για να φτάσει σε εσένα, τους αλκοολικούς βαθμούς του και τα επιθυμητά αποτελέσματα των δημιουργών του (colour / nose / taste). Στην συνέχεια άνοιξε την φιάλη και βάλε στο ποτήρι σου περίπου ένα με ενάμιση δάχτυλο απο το whisky (περίπου 30ml)
#hint no.1: Προτίμησε ποτήρια τύπου snifter ή glencairn. Θα απορησείς τωρα γιατι αυτή η δοσολογία; Έχει μεγάλη σημασία η απόσταση του αποστάγματος απο την μύτη μας, όπως και η ποσότητα του μέσα σε ένα ποτήρι.
#2
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Το whisky έχει ζωή, αναπνέει και για να σου δώσει τον καλύτερο του εαυτό πρέπει να το βοηθήσεις. Η σωστή απόσταση και ποσότητα λοιπόν έχει να κάνει με τα αρώματα που θα αναδυθούν από το ποτήρι μας. Αν βάλεις πολύ δεν θα έχεις την δυνατότητα να πλησιάσεις την μύτη σου στο εσωτερικό του ποτηριού τόσο ώστε να καταφέρεις να αποκλείσεις την εξωτερική ατμόσφαιρα οσο το δυνατον περισσοτερο και να αντιληφθείς τα αρώματα του.
#hint no. 2: Εάν το whisky που έχεις επιλέξει είναι δυνατό σε αλκοολικούς (πχ απο 46% και πάνω) δώστου λίγο παραπάνω χρόνο να εγκλυματιστεί στην ατμόσφαιρα.
#3
Έφτασε η ώρα της απόλαυσης!
Ήρθε η στιγμή λοιπόν, εφόσον του έχεις δώσει λίγο χρόνο στο ποτήρι και το έχεις μυρίσει 2-3 φορές, να το δοκιμάσεις. Η πρώτη σου γουλιά θα είναι και η πιο "καθαρή" γι'αυτό λοιπόν μην το καταπιείς κατευθείαν. Κράτα το λίγο στο στόμα σου και προσπάθησε να εντοπίσεις γνώριμες γεύσεις. Μην το καταπιείς γρήγορα, άστο να κατέβει αργά, θα δεις πως θα εντοπίσεις κ άλλες γεύσεις, ακόμα και μυρωδιές.
#hint no.3: Τα υψηλόβαθμα whisky πολλές φορές είναι πιο πολύπλοκα. Πρόσθεσε μία κουταλιά νερό, με μικρό κουταλάκι του γλυκού και αμέσως θα βοηθήσεις το whisky σου να αναπνεύσει. Αυτο θα έχει ως αποτέλεσμα, να αναδείξει τα αρώματά του περισσότερο και να μειώσει τους αλκοολικούς του ώστε να έχεις μια πιό ξεκάθαρη άποψη για την γεύση του.
Όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο δώσεις στο whisky σου, τόσο περισσότερα θα σου δώσει και αυτό.
Καλή απόλαυση!
Μιά προσωπική συμβουλή: Το whisk(e)y, έχει μεγαλύτερη αξία όταν το μοιράζεσαι με φίλους και γνωστούς. Όσο σημαντικό είναι να το γνωρίσεις μόνος σου άλλο τόσο σημαντικό είναι να το μοιράζεσαι και να συζητάς γι αυτό, γύρω απο ένα τραπέζι, με χαμηλό φωτισμό, ήσυχα και με διάθεση να ακούσεις τον απέναντί σου.
Ένα αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπει από την κάβα σου:
https://www.kylix.gr/p/chilling-stone-rocks
Νίκος Κολομβούνης
Σύμβουλος πωλήσεων kylix.gr