Το Zinfandel είναι ερυθρή ποικιλία κρασιού που προτιμά τα θερμά κλίματα και δίνει πλούσια ερυθρά κρασιά, αλλά και ένα ημίγλυκο ροζέ, το Λευκό Zinfandel.
Το Zinfandel έχει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται. Τα γλυκά μπαχαρικά και τα πικάντικα στοιχεία συμπληρώνουν το προφίλ του. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, ισορροπημένες τανίνες και υψηλό, συνήθως, αλκοόλ.
Το Zinfandel θεωρείται αμερικάνικη ποικιλία, αλλά η ανάλυση του DNA έδειξε ότι είναι γενετικά ταυτόσημο με την κροάτικη Ποικιλία Crljenak Kastelanski, καθώς και με την ιταλική ποικιλία Primitivo. Έφτασε στην Αμερική από την Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα. Πλέον συναντάται, επίσης, στην Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική.
Το Zinfandel είναι άριστος συνοδός για ψητά κρέατα σχάρας, burger και πλούσια καπνιστά τυριά.
Το Zinfandel είναι δημοφιλές για την εξαιρετική σχέση ποιότητας- τιμής που προσφέρει. Ακόμα, είναι ένα ευέλικτο κρασί που πίνεται εύκολα και ταιριάζει με μεγάλη ποικιλία πιάτων. Έτσι, αποτελεί ιδανική επιλογή για πολλές περιστάσεις.