Δυνατότητα Παλαίωσης:
Πιείτε το έως τα επόμενα 3-5 χρόνια
Περιγραφή:
Ως "Νυχτέρι" ονομαζόταν το παραδοσιακό, λευκό κρασί της Σαντορίνης, το οποίο προερχόταν από υπερώριμο τρυγητό (αρχές Σεπτέμβρη). Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του γλεύκους, για το Νυχτέρι προοριζόταν αποκλειστικά ο πρόρογος, με τη ζύμωση και την παλαίωση να λαμβάνουν χώρα σε παλαιά, δρύινα βαρέλια. Η παλαίωση ήταν μακρόχρονη σε βαρέλια, που δεν απογεμίζονταν, με συνέπεια να λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της οξειδωτικής παλαίωσης. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του παραδοσιακού οίνου Νυχτέρι ήταν η υψηλή αλκοόλη (συνήθως άνω των 15%vol.),τα υπολειμματικά σάκχαρα ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, παρόμοιος των οίνων Sherry. Πολύπλοκο στη μύτη με αρώματα από ώριμα εσπεριδοειδή, μέλι, ξηρούς καρπούς και μεταλλικότητα, ως ιδίωμα του terroir της Σαντορίνης. Πλούσιο, γεμάτο, με σύνθετα αρώματα, ισορροπία και λίγα σάκχαρα που προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Νυχτέρι. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση, τουλάχιστον 10 έτη. Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια σχάρας.